EFFECTS OF EXCIPIENTS ON THE PREPARATION OF “DA DAY HĐ” DRY EXTRACT POWDER BY SPRAY-DRYING

Nguyen Trong Diep, Thị Thanh Hường Nghiêm, Tuấn Anh Nguyễn, Nguyên An Đỗ, Thị Phương Thảo Trần

Main Article Content

Abstract

Objectives: To investigate the effects of excipients on the preparation of “Da day HĐ” dry extract powder by spray-drying. Methods: “Da day HĐ” extract (1:1) was spray-dried by LPG-5 with different excipients and excipient/residue ratios. Evaluating the humidity, tap density, Carr's compressibility index, spray drying yield, flavonoids and ampelopsin content and recovery of products. Results: Most of the excipients (except mannitol) help increase spray drying efficiency, reduce humidity and increase flowability compared to formulas that do not use excipients. Among them, maltodextrin tends to have the best improvement. Increasing the maltodextrin ratio from 10-30% does little to change the properties of the dry extract powder but reduces the active ingredient content and the maltodextrin ratio of 10% is most suitable for preparing “Da day HĐ” dry extract powder. Conclusion: The suitable excipient to prepare dry extract powder of “Da day HĐ” by spray drying method is maltodextril with a excipients/ residue ratio of 10%.

Article Details

References

1. Lanas A, Chan FKL. Peptic ulcer disease. Lancet 390 (10094). 2017; 613-624. DOI: 10.1016/s0140-6736 (16)32404-7.
2. Nguyễn Thị Thanh Tú, Phạm Thị Huệ. Tác dụng của viên hoàn cứng “Dạ dày HĐ” trong điều trị loét dạ dày có helicobacter pylori âm tính. Y học lâm sàng Bệnh viện Trung ương Huế. 2023; 85:73-79.
3. Woo MW, Mujumdar AS, Daud WRW. Spray Drying Technology, Volume 1, Chapter 5: Spray drying of food and herbal products. ISBN - 978-981-08-6270-1. Published in Singapore. 2010:113-156.
4. United states pharmacopoeia 40, 2017:1174.
5. Chang CC, Yang MH, Wen HM, et al. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis. 2002;10(3):178-182.
6. Nguyễn Trọng Điệp, Vũ Bình Dương, Nguyễn Thanh Hải. Nghiên cứu ảnh hưởng của tá dược đến chất lượng bột cao khô cúc hoa vàng (Chrysanthemum indicum L) bào chế bằng phương pháp phun sấy. Tạp chí Y Dược học Quân sự. 01/2015; 40:11-18.
7. Pham Văn Vượng, Nguyễn Hoàng Hiệp, Trần Võ Hồng Phúc, Phạm Ngọc Bình, Nguyễn Trọng Điệp. Ảnh hưởng của tá dược đến bào chế bột cao khô Diệp hạ châu đắng bằng phương pháp phun sấy. Tạp chí Y Dược học Quân sự. Số chuyên đề Dược học. 2023; 48:167-176.